Merhaba, 2011 yıllarından beri kullanmakta olduğum notebookumun harddiski son birkaç haftadır bazı sinyaller vererek yola devam edemeyeceğini anlatmaya çalışıyordu. Yaşattığı kısa süreli donmalar, mavi ekran hataları ve son bir haftadır da sürekli dosyalarımın bozulması, sürekli 2,3gb lik parçalar halinde kapasitesinin azalmasıyla beraber beni fazlasıyla zarara soktu. İçerisindeki verilerin kurtarabildiğim kadarını kurtardım ve harddisk araştırmaya başladım.
SSD mi HDD mi?
Öğrenci olmanın en çok insanı düşüncelere ittiği maddiyat kısmı araştırmalarımda beni en çok düşündüren konu oldu. Önceleri doların tavana vurması ve SSDlerin çıktığı süreçten beri pahalı fiyatları beni HDD almayı düşündürüyordu. Forumlarda ve teknoloji sitelerindeki konu ve yorumları okuyarak bir karar vermek zorundaydım. Ben verilerimi harddisk içerisinde çok tutmadığımdan (Bozulan hdd 500GB kullanılan alanı 200GB) boyut benim için çokta önemli değil. Günümüzde Disk.Yandex, Google Drive gibi bulut depolama teknolojilerinin olması, harici harddisk fiyatlarının uygun olmasıyla notebooklarda yüksek kapasiteli harddisk kullanmak özellikle kişisel kullanım için çokta mantıklı değil. Ben tercihimi yaparken bu faktörü de göz önünde bulundurdum. Sonuç olarak eğer amacımız büyük veriler saklamak olmayacaksa kapasite çok önemli bir faktör olmaktan çıkıyor ve uygun fiyata SSD almak için 60, 80, 120GB kapasitelerde SSD modelleri HDD’ye göre daha mantıklı bir seçim oluyor.
SSD Seçimi ( Crucial Marka SSD Alınır mı? )
SSD almaya karar verince markaların bir çok farklı modelinden hangisini almanın daha doğru olduğuna karar vermek gerekiyor. Ben Crucial 120GB BX100 model SSD’de karar kıldım. SSD modellerinde Okuma/Yazma hızı, Rastgele yazma hızı gibi bir çok teknik özellik söz konusu. Harddisklerdeki devir hızı, önbellek gibi seçeneklere kıyasla daha çok ayrıntı ile karşılaşınca insan ne yapacağı konusunda biraz kararsız kalıyor. Çok fazla teknik bilgisi olmayan ve pek fazla uğraşmadan bir seçim yapmak isteyen kullanıcılar için HDD’den hangi SSD’ye geçerseniz geçin SSD’den kat kat fazla performans alacağınız için bu teknik detaylara çok fazla takılmanız gerekmediğini en azından çok fazla takılacak bir konu olmadığını düşünmüyorum.
Crucial 120GB BX100’ü seçerken benim tercihteki ilk önceliğim bütçem olduğu için ürünü satın aldığım 160TL civarında çok fazla bir seçenek bulunmuyordu bunu da söylemeliyim.
Crucial, Dünyadaki en büyük NAND flash chip üreticilerinden biri olan MICRON firmasının markası. Evren abimin (Evren Küçük) tavsiyesi üzerine almaya karar verdim.
Crucial 120GB BX100 Teknik Özellikleri
Form Faktörü: 2,5 – inç dahili
SSD Kapasitesi: 120GB
Garanti: Sınırlı 3 yıl
Seri: BX100
Arabirim: SATA 6.0Gb / saniye (SATA3)
Ürün Yüksekliği: 7mm (Paket içeriğindeki aparat ile 9mm yükseltilebilir)
Okuma Hızı: 535 MB/saniye
Yazma Hızı: 185 MB/saniye
Rastgele Okuma Hızı: 87K
Rastgele Yazma Hızı: 43K
Yazma hızı diğer markalara göre daha düşük olsa da büyük firmaların örneğin Samsung’un EVO serisi gibi modeller haricinde diğer markalarında vadettiği yazma hızlarına ulaşamadığını düşünüyorum. Özellikle bunu kanıtlayan AS SSD Benchmark test sonuçlarına ulaşabilirsiniz.
Ürünün format atılıp tüm programların kurulması sonucunda yaptığım Benchmark testi sonuçları;
Bir de bu kapasiteye sahip Samsung SSD EVO 120GB’nin Benchmark testini paylaşıyorum, aralarındaki performans farkı özellikle yazma hızında çok fazla, fakat Crucial zaten çok yüksek bir yazma hızı vadetmiyor. Özellike HDD’den SSD’ye geçiş yapanlar için 180MB yazma hızı da yeterli bir seviyede. Özellikle aralarındaki fiyat farkı da göze alındığında. Sonuç olarak kişisel ve normal kullanımlarda bütün gün veri yazdırma işlemi gerçekleştirmeyeceğiz. 😄
Sonuç:
Ben SSD’de karar kılmaktan şuan için fazlası ile memnunum. Kapasite sizin için de çok önemli bir faktör değilse ve fiyat/performans ürünü arıyorsanız 60 – 120GB lik bir SSD alarak bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz. Crucial 120GB BX100 kendi boyutlarındaki diğer Samsung EVO, Kingston gibi markalar içerisinde tam bir F/P ürünü oluyor. Bu dakikadan sonra HDD almayı planlamıyorum. :)
Iki haftada bir e-posta yoluyla içerikleri sizlere gönderiyorum.