Mikrodenetleyici Nedir?

Teknoloji geliştikçe etrafımızdaki akıllı, elektronik cihazların sayısı da artmaktadır. Hayatımızın her anında bu cihazlara olan ihtiyacımız artmakta olduğundan bu cihazları nasıl kontrol edebileceğimiz ve bu cihazların güvenliğini sağlamak, hareketlerini belirli bir mantığa göre düzenleyip kendilerini kontrollü şekilde hareket etmelerini sağlamak üzerine kafa yormaktayız.

Akıllı cihaz olarak tabir ettiğimiz bu aletleri düzenleyen en önemli parça “mikrodenetleyici” dir. Cep telefonları, notebook, masaüstü bilgisayarlar, phablet bilgisayarlar ve hatta artık bazı evler (Akıllı Ev Teknolojisi) bile mikrodenetleyiciye sahiptir.

Saydığımız cihazlardan hepsi donanımsal yapıdan incelendiğinde standart olarak işlemci birimi, ram bellek(bazı cihazlarda farklı olarak rom bellek, flash bellek’de bulunabilir.) ve giriş, çıkış portları bulunur. Elektronik aletlerde cihazın etrafından gelen tepkilere örneğin akıllı telefonlardaki power tuşuna basıldığında telefonun ekranının açılması ya da kapanması gibi işlemlere yanıt verebilmesi için bu donanımları kontrol eden bir yazılıma (firmware) gerek duyulmaktadır. (Akıllı telefonlardaki yazılımlara ROM denmektedir.)

İşte yukarıda bahsettiğimiz mikrodenetleyici bu yazılımı kontrol edebilmemize yarayan bir yapıdadır ve bu cihazların ana parçasıdır.

Arduino dediğimiz sistem ise hazır bir elektronik karttır. Arduino üzerinde mikrodenetleyici, iletişim portları ve kontrol elemanlarını bağlamak üzere pinler bulunmaktadır.

Özet olarak son noktayı koyacak olursak;

Arduino denilen sistem, mikrodenetleyici kullanımını öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen kullanıcılar için hazırlanmış olan; üzerinde ihtiyaç olan elemanları (işlemci, ram, pin, iletişim portları gibi) barındıran ve uygulamaya hazır bir elektronik devre kartıdır..

You may also like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir